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            REDDITCH BOROUGH COUNCIL 
 

 

CODE OF CONDUCT 

 
(adopted by the Council 23rd April 2007; 

Effective from 3rd May 2007.) 
 

 
PART 1 

GENERAL PROVISIONS 
Interpretation 

 
Introduction and Interpretation 
 

1. (1) This Code applies to you as a member of an authority. 
 

(2) You should read this Code together with the general principles prescribed by the 
Secretary of State. (See the Relevant Authorities (General Principles) Order 2001 (S.I. 
2001/1401) 

 

(3) It is your responsibility to comply with the provisions of this Code. 
 
(4) In this Code 

 
“meeting” means any meeting of –  
 
(a)  the authority; 
 
(b)  the executive of the authority; 
 
(c)     any of the authority’s or its executive’s committees, sub-committees, joint 

committees, joint sub-committees or area committees; 
 
“member” includes a co-opted member and an appointed member; 

 
(5) In relation to a parish council, references to an authority’s monitoring officer and an 

authority’s standards committee shall be read, respectively, as references to the 
monitoring officer and the standards committee of the district council or unitary county 
council which has functions in relation to the parish council for which it is responsible 
under section 55(12) of the Local Government Act 2000;  
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Scope 

 

2. (1) Subject to sub-paragraphs (2) to (5), you must comply with this code whenever you –  
 

(a) conduct the business of your authority (which, in this Code, includes the business 
of the office to which you are elected or appointed); or 

 
(b)  act, claim to act or give the impression you are acting as a representative of your 

authority, 
 
and references to your official capacity are construed accordingly. 

 
(2) Subject to sub-paragraphs (3) and (4), this Code does not have effect in relation to your 

conduct other than where it is in your official capacity. 
 

(3) In addition to having effect in relation to conduct in your official capacity, paragraphs 
3(2)(c), 5 and 6(a) also have effect, at any other time, where that conduct constitutes a 
criminal offence for which you have been convicted. 

 
(4) Conduct to which this Code applies (whether that conduct is in your official capacity or 

conduct mentioned in sub-paragraph (3) includes a criminal offence for which you are 
convicted (including an offence you committed before the date you took office, but for 
which you are convicted after that date). 

 

(5) Where you act as a representative of your authority 
 

(a) on another relevant authority you must, when acting for that other authority, comply 
with that other authority's code of conduct; or 

 
(b) on any other body, you must, when acting for that other body, comply with your 

authority's code of conduct, except and insofar as it conflicts with any other lawful 
obligations to which that other body may be subject. 
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General Obligations 

 
3. (1)  You must treat others with respect. 
 

(2) You must not –  
 

(a) do anything which may cause your authority to breach any of the equality 
enactments (as defined in section 33 of the Equality Act 2006); 

 
(b) bully any person; 
 
(c) intimidate or attempt to intimidate any person who is or is likely to be – 
 

(i) a complainant, 
(ii) a witness, or 
(iii) involved in the administration of any investigation or proceedings, 

 
in relation to an allegation that a member (including yourself) has failed to comply 
with his or her authority’s Code of Conduct; or 

 
(d) do anything which compromises or is likely to compromise the impartiality of 

those who work for, or on behalf of, your authority. 
 

(3) In relation to police authorities and the Metropolitan Police Authority, for the purposes of 
sub-paragraph (2)(a) those who work for or on behalf of the authority are deemed to 
include a police officer. 

 
4. You must not –  
 

(a) disclose information given to you in confidence by anyone, or information acquired by 
you which you believe, or ought reasonably to be aware, is of a confidential nature,  
except where  

 

(i) you have the consent of a person authorised to give it; 
(ii) you are required by law to do so;  
(iii) the disclosure is made to a third party for the purpose of obtaining professional 

advice provided that the third party agrees not to disclose the information to any 
other person; or 

(iv) the disclosure is – 
(aa) reasonable and in the public interest; and 
(bb) made in good faith and in compliance with the reasonable requirements of 

the authority; or 
 

(b) prevent another person from gaining access to information to which that person is 
entitled by law. 

 
5. You must not conduct yourself in a manner which could reasonably be regarded as bringing 

your office or authority into disrepute. 
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 6. You - 
 

(a) must not use, or attempt to use your position as a Member improperly to confer 
on or secure for yourself or any other person, an advantage or disadvantage; and 

 
(b) must, when using or authorising the use by others of the resources of your authority–  

 
(i) act in accordance with your authority’s reasonable requirements; and 
 
(ii)       ensure that such resources are not used improperly for political purposes 

(including party political purposes) and 
 

(iii)       must have regard to any applicable Local Authority Code of Publicity made under 
the Local Government Act 1986. 

 

7. (1) When reaching decisions on any matter you must have regard to any relevant advice  
   provided to you by 
 

(a) the Council's Chief Finance Officer or 
(b) the Council's Monitoring Officer  
 
where that officer is acting pursuant to his or her statutory duties. 

 
(2) You must give reasons for all decisions in accordance with any statutory requirements 

and any reasonable additional requirements imposed by your authority. 
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PART 2 

INTERESTS 
Personal Interests 

 
8.  (1) You have a personal interest in any business of your authority where either - 
 

(a) it relates to or is likely to affect –  

 
(i) any body of which you are a member or in a position of general control or 

management and to which you are appointed or nominated by your 
authority; 

 
(ii) any body 

 
(aa) exercising functions of a public nature; 
(bb) directed to charitable purposes; or 
(cc) one of whose principal purposes includes the influence of public 

opinion or policy (including any political party or trade union), 
of which you are a member or in a position of general control or 
management. 
 

(iii) any employment or business carried on by you; 
 
(iv) any person or body who employs or has appointed you; 
 
(v) any person or body, other than a relevant authority, who has made a 

payment to you in respect of your election or any expenses incurred by you 
in carrying out your duties; 

 
(vi) any person or body who has a place of business or land in your authority’s 

area, and in whom you have a beneficial interest in a class of securities of 
that person or body that exceeds the nominal value of £25,000 or one 
hundredth of the total issued share capital of that body (whichever is the 
lower); 

 
(vii) any contract for goods, services or works made between your authority and 

you or a firm in which you are a partner, a company of which you are a 
remunerated director or a person or body of the description specified in 
paragraph (vi); 

 
(viii) the interests of any person from whom you have received a gift or hospitality 

with an estimated value of at least £25; 
 

(ix) any land in your authority’s area in which you have a beneficial interest; 
 
(x) any land where the landlord is your authority and you are, or a firm in which 

you are a partner, a company of which you are a remunerated director, or a 
person or body of the description specified in paragraph (vi), is the tenant; 

 
(xi) any land in the authority’s area for which you have a licence (alone or jointly 

with others) to occupy for 28 days or longer; 
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 (b) a decision in relation to that business might reasonably be regarded as 
affecting your well-being or financial position or the well-being or 
financial of a relevant person to a greater extent than the majority of - 

 
(i) (in the case of authorities with electoral divisions or wards), other council tax 

payers, ratepayers or inhabitants of the electoral division or ward, as the 
case may be, affected by the decision; 
 

(ii) (in the case of the Greater London Authority), other council tax payers, 
ratepayers or inhabitants of the Assembly constituency affected by the 
decision; or 
 

(iii) (in all other cases), other council tax payers, ratepayers or inhabitants of 
your authority’s area.. 

 
(2) In sub-paragraph (1)(b), a relevant person is- 

 
(a) a member of your family or any person with whom you have a close association; 
 
(b) any person or body who employs or has appointed such persons, any firm in 

which they are a partner, or any company of which they are directors; 
 
(c) any person or body in whom such persons have a beneficial interest in a class of 

securities exceeding the nominal value of £25,000; or 
 
(d) any body of a type described in sub-paragraph (1)(a)(i) or (ii).  
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Disclosure of Personal Interests 

 

9.  (1) Subject to sub-paragraphs (2) to (7), where you have a personal interest in any 
business of your authority and you attend a meeting of your authority at which the 
business is considered, you  must disclose to that meeting the existence and nature of 
that interest at the commencement of that consideration, or when the interest becomes 
apparent. 

 
(2)  Where you have a personal interest in any business of your authority which relates to or 

is likely to affect a person described in paragraph 8(1)(a)(i) or 8(1)(a)(ii)(aa), you need 
only disclose to the meeting the existence and nature of that interest when you address 
the meeting on that business. 

 
(3) Where you have a personal interest in any business of the authority of the type 

mentioned in paragraph 8(1)(a)(viii), you need not disclose the nature or existence of 
that interest to the meeting if the interest was registered more than three years before 
the date of the meeting. 

 
(4) Sub-paragraph (1) only applies where you are aware or ought reasonably to be aware of 

the existence of the personal interest. 
 
(5) Where you have a personal interest but, by virtue of paragraph 14, sensitive information 

relating to it is not registered in your authority’s register of members’ interests, you must 
indicate to the meeting that you have a personal interest, but need not disclose the 
sensitive information to the meeting.  

 

(6) Subject to paragraph 12(1)(b), where you have a personal interest in any business of 
your authority and you have made an executive decision in relation to that business, you 

must ensure that any written statement of that decision records the existence and nature 
of that interest. 

 

(7) In this paragraph, “executive decision” is to be construed in accordance with any 
regulations made by the Secretary of State under Section 22 of the Local Government 
Act 2000. (See the Local Authorities (Executive Arrangements) (Access to Information) 
(England) Regulations (S.I. 2000/3272). 
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Prejudicial Interests 

 
10.  (1) Subject to sub-paragraph (2) where you have a personal interest in any business of your 

authority you also have a prejudicial interest in that business where the interest is one 
which a member of the public with knowledge of the relevant facts would reasonably 
regard as so significant that it is likely to prejudice your judgement of the public interest. 

 
(2) You do not have a prejudicial interest in any business of the authority where that 

business –  
 

(a) does not affect your financial position or the financial position or a person or body 
described in paragraph 8; 

 
(b)  does not relate to the determining of any approval, consent, licence, permission or 

registration in relation to you or any person or body described in paragraph 8; 
 
(c)  relates to the functions of your authority in respect of— 
 

(i) housing, where you are a tenant of your authority provided that those 
functions do not relate particularly to your tenancy or lease;  
 

(ii) school meals or school transport and travelling expenses, where you are a 
parent or guardian of a child in full time education, or are a parent governor 
of a school, unless it relates particularly to the school which the child 
attends; 
 

(iii)  statutory sick pay under Part XI of the Social Security Contributions and 
Benefits Act 1992, where you are in receipt of, or are entitled to the receipt 
of such pay;  
 

(iv) an allowance, payment or indemnity given to members;  
 

(v)  any ceremonial honour given to members; and  
 

(vi)  setting council tax or a precept under the Local Government Finance Act 
1992. 
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Overview and Scrutiny Committees 

 
11. You also have a prejudicial interest in any business before an Overview and Scrutiny 

committee of your authority (or of a sub-committee of such a committee) where- 
 

(a) that business relates to a decision made (whether implemented or not) or action 
taken by your authority’s executive or another of your authority’s committees, 
sub-committees, joint committees or joint sub-committees; and 

 
(b) at the time the decision was made or action was taken, you were a member of 

the executive, sub-committee, joint committees or joint sub-committee mentioned 
in paragraph (a) and you were present when the decision was made or action 
was taken. 

 
Participation in Relation to Disclosed Interests 

 
12.  (1) Subject to sub-paragraph (2) where you have a prejudicial interest in any business of 

your authority –  
 

(a) you must withdraw from the room or chamber where a meeting considering the 

business is being held- 
 

(i) in a case where sub-paragraph (2) applies, immediately after making 
representations, answering question or giving evidence; 

(ii) in any other case,  whenever it becomes apparent that the business is being 
considered at that meeting; 

 
unless you have obtained a dispensation from your authority’s Standard's 
Committee; 

 
(b) you must not exercise executive functions in relation to that business; and 
 
(c) you must not seek improperly to influence a decision about that business. 

 
 

(2) Where you have a prejudicial interest in any business of your authority, you may 
attend a meeting (including a meeting of the overview and scrutiny committee of your 
authority or of a sub-committee of such committee) but only for the purpose of making 
representations, answering questions or giving evidence relating to the business, 
provided that the public are also allowed to attend the meeting for the same purpose, 
whether under a statutory right or otherwise.  
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PART 3 
THE REGISTER OF MEMBERS' INTERESTS 
Registration of Financial and Other Interests 

 
13. (1) Subject to paragraph 14, you must, within 28 days of-  
 

(a) this Code being adopted or applied to your authority; 
 

(b) your election or appointment to office (where that is later),  
 

register in your authority’s register of members’ interests (maintained under section 
81(1) of the Local Government Act 2000) details of your personal interests where they 
fall within a category mentioned in paragraph 8(1)(a)  by providing written notification 
to your authority’s Monitoring Officer  

 
(2) Subject to paragraph 14, you must, within 28 days of becoming aware of any new 

personal interest or change to any personal interest registered under paragraph (1), 
register details of that new personal interest or change by providing written notification 
to your authority’s Monitoring Officer  

 
14. (1)  Where you  consider that information relating to any of your personal interests is 

sensitive information, and you authority’s monitoring officer agrees, you need  not 
include that information when  registering that interest, or, as the case may be, a 
change to that interest under paragraph 13. 

 

(2)  You  must, within 28 days of becoming aware of any change of circumstances which 
means that information excluded under paragraph (1) is no longer sensitive 
information, notify your authority’s monitoring officer asking that the information be 
included in your authority’s register of members’ interests. 

 
(3) In this Code, “sensitive information” means information whose availability for 

inspection by the public creates, or is likely to create, a serious risk that you or a 
person who lives with you may be subjected to violence or intimidation. 

 

END 
 

 
 


